Снимка: БулфотоДве години лишаване от свобода, отложено с 3 годишен изпитателен

...
Снимка: БулфотоДве години лишаване от свобода, отложено с 3 годишен изпитателен
Коментари Харесай

Във Варна осъдиха шофьор на автобус, причинил по непредпазливост смъртта на пътничка

Снимка: Булфото

Две години отнемане от независимост, отсрочено с 3 годишен изпитателен период, както и лишаване на правото да ръководи моторно-превозно средство за период от 2г. е наказването, което Варненският областен съд присъди на водач на рейс нарушил разпоредбите за придвижване и с това предизвикал по несъобразителност гибелта на пътничка.

Тричленният състав призна за отговорен 55-годишния Димитър Д., в това че лидерът на пътното транспортно средство от постоянните линии за публичен транспорт на пасажери не е обезпечил опция за безвредното слизане на Марийка Д.  Нарушавайки Закона за придвижване по пътищата, по несъобразителност той предизвикал нейната гибел.

Припомняме хронологията на обвиняването. На 4 август 2016 година подсъдимият изпълнявал отговорностите си като водач на рейс по линия №148 във Варна. Около 11,30 часа Димитър Д. спрял рейса на спирка по линията, намираща се на бул. Трети март посока ж.к. Вл. Варненчик. След като пасажерите слезли, затворил вратите и потеглил, с цел да се включи в придвижването. При затварянето на трета врата на рейса ръката на потърпевшата пътничка била притисната и тя паднала на пътното платно, откакто водачът потеглил. Задното колело притиснало единия крайник на падналата жена.

Водачът на рейса чул виковете на останалите пасажери и спрял. След това, с цел да освободи затиснатия от гумата крайник на дамата, преместил рейса с към 30 см обратно. Ранената пътничка била отведена в болничното заведение. Наложило се да бъде оперирана няколко пъти. Въпреки положените медицински грижи и лекуване дамата умряла на 7 септември 2016г., като причина за гибелта, съгласно направената по делото съдебномедицинска експертиза сочи полиорганна непълнота, в резултат на тежка генерализирана зараза.

Разследването на случая продължи повече от година, като обвинителният акт влезе във ВОС през ноември 2017г.

Подсъдимият лидер е с чисто правосъдно минало, глобен е единствено един път за позволено административно нарушаване по Закона за придвижване по пътищата през 1994г.

Преди прочитане на присъдата Димитър Д. изрази страдание и изрече съболезнования към околните на потърпевшата. „ Не смятам, че имам виновност за случая, само че той ще остане вечно в съзнанието ми “, бяха последните думи на подсъдимия.

Варненският областен съд осъди подсъдимият да заплати на роднините на умрялата жена сума в размер на 1000лв., разграничена по равно сред двете й дъщери, представляваща направените по делото разходи.

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд - Варна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР